DTU Diplom, Ballerup

Langtidsholdbar og fleksibel arkitektur der understøtter universitetets behov og mængden af studerende.

Kategori

Læring

Sted

Ballerup

År

1985-1996

Status

Opført

Størrelse

45.000 m²

Kunde(r)

Undervisningsministeriet

Hold

PLH Arkitekter og landskabsarkitekt Svend Kierkegaard

I 1985 vandt PLH Arkitekter 1. præmien i en indbudt konkurrence om at designe Københavns Teknikum til Ingeniørhøjskolen i Ballerup – nu DTU Diplom. Huset, som i alt er 45.000 m2, er opført i fire etaper fra 1988 til 1996.

Der går ca. 3000 studerende på 17 forskellige diplomingeniøruddannelser på universitetet. Visionen med designet var at samle alle studerende under et tag og skabe sammenhæng samt samhørighed på tværs af uddannelserne. Resultatet blev en robust og fleksibel bygning, der har kunnet følge med tiden og mængden af studerende. DTU Diplom er designet så fleksibelt og langtidsholdbaret, at universitetet ikke har foretaget nogen større ombygninger i sin levetid.

Ballerup Kommunes Bygningspris

I 1997 modtog universitetet Bygningsprisen fra Ballerup Kommune:

”Ingeniørhøjskolen Købehavns Teknikum præmieres for sin bebyggelsesplan, der på fornem vis udnytter grundens terræn og udsigtspotentiale. Bebyggelsen fremstår harmonisk og varieret, og er formet i en menneskevenlig skala af gedigne konstruktioner og materialer.”

Kontakt
Ole Jonsson
oj@plh.dk
T: +45 2720 0590

I biblioteket hænger en stor kunstnerisk lysekrone, som er inspireret af Rutherford og Bohrs atommodel. Kronens tre ringe med 60 halogenlamper symboliserer elektronbanerne.

Et lyst og arkitektonisk spændende bibliotek
Centralt på universitetet er biblioteket placeret - designet som en cylindrisk formet rotunde med kuppel. Nærmest som et pejlemærke rejser biblioteket sig over resten af universitetet. Formen har skabt interessante omkringliggende rum. Disse rum bliver ofte brugt af studerende til gruppearbejde, koncentration og uformelle touchdown møder.

For at skabe et godt studiemiljø med optimale lysforhold til læsning og koncentration, er der placeret vinduer hele vejen rundt i kuplen, som spreder dagslyset i rummet. Arkitekturen er inspireret af Stockholms Stadsbibliotek, der er tegnet af den berømte svenske arkitekt Gunnar Apslund.

Langtidsholdbare og æstetiske materialer

I arkitekturen og materialevalget er der lagt vægt på robusthed og æstetik. De indvendige vægge i forhallen er opbygget i mursten, og gulvet er belagt med natursten for at kunne modstå den intense brug.

Universitetets udvendige facader består i et mix af blanke og skurede murfelter, som går direkte ned i jorden. Dette design bidrager til universitetets bombastiske udtryk, og det ligner, at bygningen rejser sig direkte op fra det kuperede terrænet.

Naturen og daglyset er trukket ind i bygningen

Universitetet er placeret i kuperede omgivelser ved Ballerup Sømose. Ved at vende de fem undervisningsbygninger 45 grader får alle undervisningslokaler direkte udsyn over det naturskønne område. Denne arkitektoniske ide trækker naturen og dagslyset ind i bygningen samt skaber ni spændende gårdrum.

Kunst - en integreret del af arkitekturen og wayfinding

Ud over laboratorier, forsøgshaller, klasse- og grupperum, auditorier, kantine, bibliotek, boghandel, reception, fitness, kontorer, ophold- og fokusområder rummer universitetet også en række unikke kunstværker. Kunsten fungerer som wayfinding for de studerende og personalet.

De fire kunstnere bag udsmykningen er: Torben Ebbesen, Henrik Pryds Beck, Peter Brandes og Steffen Tast.

Foto 2019

Foto 1990

Foto 1990

Foto 2019