GeoCenter og Boardwalk, Møns Klint

I 2003 vandt PLH den åbne internationale konkurrence om et nyt besøgscenter ved Møns Klint og i sommeren 2007 blev GeoCentret åbnet for de 250.000, der hvert år besøger stedet.

Kategori

Kultur

Sted

Møns Klint

År

2007 - 2013

Status

Udført

Størrelse

3.000 m²

Kunde(r)

GeoCenter Møns Klint

Hold

Cowi Ingeniør, GODesign udstilling, Alectia bygherrerådgivning

Naturen i dialog med stedet

Naturen er inspirationskilde til det arkitektoniske koncept for GeoCenter Møns Klint. Ønsket har været at skabe en bæredygtig bygning, der indpasser sig i landskabet og lader naturen fortælle sin historie.

Bygningen er nænsomt føjet ind i stedets natur og ligger som en vinge, der er landet på toppen af klinten i bøgeskovens lysning. I respekt for landskabet og skalaen, er husets nederste del gravet ind i den eksisterende bakke, så det volumen der kommer til syne over terræn fremtræder tilpasset og let.

Restauranten har store vinduespartier og åbner sig mod udsigten udover klintens top og Østersøen, mens udstillingen, der fortæller om stedets geologi, ligger underjordisk i huleagtige rum med sparsomt dagslys.

De mange naturmaterialer som anvendes i bygningen giver et godt indeklima, er miljøvenlige og vedligeholdelsesfrie samtidig med at de spejler de ”råstoffer”, der findes naturligt i klinten og skoven.

Bygningens passive egenskaber, som solorientering, form og materialer, medvirker til at reducere energiforbruget. Restaurant og hall er naturligt ventilerede med et avanceret automatisk system, der tilpasser sig vejrforholdene. Samtidig er der i den underjordiske udstilling udelukkende anvendt LED belysning.

Kontaktperson

Søren Mølbak
+ 45 2720 0591
sm@plh.dk

GeoCentret har modtaget Vordingborg Kommunes arkitekturpris, Archizincs internationale zinkpris og blev nomineret til Forum Aid og World Architecture Festival i Barcelona.

I marts 2013 blev en 267 meter lang ’boardwalk’ ved GeoCenter Møns Klint indviet. Gangstien, der er tegnet af PLH, løber fra GeoCentrets hovedindgang, hvor handicapparkeringen befinder sig, ud til Freuchens Pynt og åbner dermed for helt nye adgangsmuligheder, udsigter og naturoplevelser for handicappede.

Se indslaget ’Oplev Møns Klint i kørestol’ fra TV2 Øst.