Konsortiet PLH Arkitekter / Friis & Moltke har vundet konkurrencen om Ny Psykiatri Bispebjerg

Imødekommende arkitektur og nærværende behandling i psykiatrien er nøgleordene for vores forslag, hvor vi har arbejdet bevidst med at afbalancere de bløde og hårde værdier for at skabe en tryg hverdag for patienter, pårørende og personale. Bebyggelsen føjer sig samtidig fint ind på det smukke Bispebjerg.

Vores team har vundet den omfattende konkurrence om Ny Psykiatri Bispebjerg med et projekt, der ’på enkel og elegant vis løser de mange komplekse krav til funktionalitet, fleksibilitet og sammenhænge’. Forslaget er et indlevet bud på, hvordan man skaber private og diskrete rum i et 24.000 m2 kompleks, der skal tilpasses den eksisterende bebyggelse på Bispebjerg og samtidig give effektive arbejdsgange.

Psykiatrisk Center København har udarbejdet en vision for psykiatrien, om åbenhed, tilgængelighed og valgmuligheder. Det handler blandt andet om, at arkitekturen og indretningen skal understøtte effektive arbejdsgange, så Psykiatrisk Center København kan tilbyde sammenhængende patientforløb af høj kvalitet og tiltrække de bedste medarbejdere.

’Fra første streg i projektet har vi haft en klar ambition om at skabe en imødekommende arkitektur, hvor det er patienten og en nærværende behandling, der er udgangspunkt for de fysiske rammer’ siger Lars Toksvig, partner hos PLH Arkitekter. ’Det er psykiatriens vision, at man skal føle sig ventet når man ankommer uanset om man er patient, pårørende eller personale og at arkitekturen skal signalere åbenhed med masser af dagslys, men også respektere patienternes integritet og privatsfære.’

I konkurrenceprogrammet formulerede Psykiatrisk Center København en række dilemmaer eller benspænd, som samtidig indkredser værdierne i psykiatrien. Hvordan kan arkitekturen understøtte en respektfuld og ligeværdig relation mellem patient og behandler? Hvordan skaber man overskuelige rum for personalet uden at skabe frygt for overvågning hos patienterne? Hvordan kan vi på samme tid invitere til social interaktion og fællesskab, og så skabe mulighed for ro og tilbagetrækning?

Vi har afbalanceret dilemmaerne og med dommerkomiteens ord udviklet en bebyggelse, der har ’stort fokus på overskuelighed og venlighed. Konceptet medfører, at det store bygningsanlæg nedskaleres til tilpasningsdygtige, overskuelige og let opfattelige bygningsenheder, der skaber afvekslende og berigende rumligheder for omgivelserne såvel som i den indre disponering.’

Sengeafsnittene er disponeret så alle patienter har udgang til et ’eget’ gårdhavemiljø, hvor man kan opholde sig uden gerende indbliksgener fra overliggende enheder og et udendørs opholdsrum man frit kan benytte, uden at skulle eskorteres af personalet.

Bebyggelsen underordner sig Bispebjergs helhedsplan med nye landskabsbånd, der siver ned gennem hele bebyggelsen og strukturerer sengeenhederne, der ligger parvist som gårdhavehuse. 1. salen er forskudt, således at stueetagens sengestuer er frie for indblik, har adgang til egne haver og får masser af dagslys.

Forskydningen af 1. salen giver en rumskabende udkragning ud mod hovedankomsten fra Psykiatri torvet og Lille Tuborgvej. ’De hævede etager mod ’Lille Tuborgvej’ giver, sammen med landskabets forskellige uderum, et fint bidrag til Ny Psykiatri Bispebjergs arkitektoniske identitet og karakter. Desuden tilføres både ”Lille Tuborgvej” og Bispebjerg kvaliteter, der ikke findes i dag. Samtidig tilpasses projektet mod omgivelsernes mindre skala mod nordøst’ siger dommerkomiteen.

Teamet

Den to-fasede konkurrence er udskrevet af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg ved Region Hovedstadens Psykiatri i 2014, hvor vi prækvalificerede os til konkurrencen.

Vi har udviklet projektet i et team bestående af

FRIIS & MOLTKE og PLH Arkitekter
Søren Jensen A/S
SINTEF A/S
Møller & Grønborg A/S

Fakta og tal

Ny Psykiatri Bispebjerg bliver på 23.750 m2 og får 200 sengestuer med eget toilet og bad.
Byggeperioden forløber i 2 faser med første i 2018-2020 og anden fase i 2020-2022.
Herudover skal Lersø Komplekset på 25.000 m2 renoveres i perioden 2022-2024.

Budgettet for nybyggeriet er på ca. 0,6 mia – det samlede budget for Ny Psykiatri Bispebjerg er på 1,03 mia, som finansieres af Region Hovedstaden.

Kontakt

Lars Toksvig, partner og arkitekt / lt@plh.dk / +45 2720 0595
Henriette Senstius, kommunikationsansvarlig / hes@plh.dk / +45 2922 3757