The Ridge, Vilnius

PLH Arkitekters konkurrenceforslag til The Ridge er en unik signaturbygning bestående af butikslokaler, kontorer og eksklusive boliger. Højhuset på 28 etager byder på et væld af løsninger til at fremme bæredygtigheden, et innovativt design og ekstraordinære oplevelser til såvel beboere som besøgende.

Kategorier

  • Boliger
  • Butikker
  • Erhverv
  • Urban

Sted

Vilnius, Litauen

År

2022

Status

Konkurrenceforslag

Størrelse

21.150 m², 28 etager

Kunde(r)

Releven

Hold

Medarkitekt: UAB Archinova
Ingeniør: AB PST

Bæredygtighed

BREEAM Excellent

For at få det optimale ud af den centrale beliggenhed i Vilnius’ finansielle kvarter har PLH Arkitekter givet The Ridge et unikt, urbant udtryk, hvis tidløse look komplimenterer de omkringliggende højhuses moderne arkitektur.

Det arkitektoniske koncept bryder det store højhus op i mindre, mere relaterbare størrelser med plateauer, der fungerer som grønne terrasser og bidrager med rekreative udeområder selv på de øverste etager. Mens bygningen visuelt slankes, giver plateauerne beboere og besøgende udsigt til de mest berømte dele af Vilnius: Gediminas Slot, den gamle bydel og Neris-floden.

For at undgå det traditionelle glas-prægede højhusudtryk og samtidig sikre god udsigt og naturligt lysindfald består facadeelementerne af energiglas samt lyse keramiske fliser med 3D-effekt. Farvepaletten er baseret på naturlige, neutrale farver, der passer til kontorer såvel som boliger. Både facaden og bygningens indre detaljer lægger sig i deres æstetik op ad det keramiske murværk, som området er så kendt for.

Én bygning – mange funktioner

I The Ridge er butiksområderne og lobbyerne placeret i stueetagen, mens etagerne 1-15 er designet til kontorer og etagerne 16-28 til lejligheder og penthouses.

Stueetagens layout indeholder en lobby til kontorområderne med tre elevatorer og en lobby til boligområderne, ligeledes med tre elevatorer. Begge lobbyer har plads til interaktion og møder mellem ansatte, beboere og besøgende. Resten af stueetagen inkluderer erhvervslokaler og spisesteder.

Kontoretagerne er designet, så de er fleksible og nemt kan skræddersys til de enkelte lejeres behov. På hver etage findes desuden forskellige zoner, der er unikt tilpassede forskellige arbejderformer, ligesom der er adgang til rekreative områder så som grønne loungeområder indendørs samt terrasser udendørs.

Boligetagerne er designet, så der er direkte adgang fra lobbyområdet. Lejlighederne er placeret, så de har de har bedst muligt udsyn mod øst, syd og vest med udsigt over floden Neris og det gamle byområde. Der er altaner til hver lejlighed, mens der er planlagt terrasser til større lejligheder og penthouses.

Tårnhøje bæredygtighedsambitioner

I samtlige aspekter af designet har PLH Arkitekter indtænkt bæredygtighed – både miljømæssig og social – for at opnå en BREEAM Excellent-certificering. BREEAM er verdens førende videnskabeligt baserede certificeringssystem for bæredygtigt byggede miljøer.

Blandt The Ridges løsninger til at øge bæredygtigheden kan nævnes en intelligent, selvskyggende facade, materialer med lang levetid og et layout, der nemt kan tilpasses til skiftende behov.

Desuden inkluderer designet et hybridventilationssystem med termisk opdrift for at spare energi, styresystemer til optimering af dagslys- og varmekontrol, et intelligent tag med grønne sedumplanter og et regnvandsopsamlingssystem. På toppen af bygningen er der desuden en unik skærm bestående af solcellepaneler, der kan vise vejrudsigter for borgerne i Vilnius.