Psykiatrisk hospital, Bispebjerg

Ny Psykiatri Bispebjerg har patienten og helende arkitektur i fokus

Kategori

Sundhed

Sted

Bispebjerg, Danmark

År

2014 – 2025

Status

I gang

Størrelse

22.500 m²

Kunde(r)

Region Hovedstadens Psykiatri

Hold

Medarkitekt: Friis & Moltke
Landskabsarkitekt: LYTT Architecture
Ingeniør: Søren Jensen A/S

På Bispebjerg vil patienter, der har brug for psykiatrisk behandling, blive mødt af lyse og åbne rammer, der er skræddersyede til at sikre den gode behandling og give trygge omgivelser for både patienter, pårørende og medarbejdere på Psykiatrisk Center København.

Projektet, der er tegnet af PLH Arkitekter i samarbejde med Friis & Moltke, har et særligt fokus på aktivt at bruge arkitekturen til at skabe helende rammer for patienterne og tilbyde rum for aktivitet både inde og ude.

Det nye hospital færdiggøres i etaper og forventes at stå færdigt i 2025 og tilbyde i alt 200 sengepladser. I 2022 åbnede den første bygning, der rummer akutmodtagelse, fire sengeafsnit med 74 sengepladser, ECT-klinik og administration.

”Hos PLH Arkitekter har vi flere gange vist, hvordan arkitektur kan gøre en positiv forskel for vores velvære. Den ekspertise har været vores fundament i den udskrevne konkurrence, samt da vi efterfølgende i tæt dialog med patienter, pårørende og medarbejdere udtænkte Ny Psykiatri Bispebjerg. Jeg er rigtig glad for at se, at resultatet nu er fleksible rammer til en god og sammenhængende behandling med patienten i fokus, hvor de åbne, imødekommende og stimulerende omgivelser understøtter et godt forløb,” siger Lars Toksvig, partner i PLH Arkitekter.

Kontakt:
Lars Toksvig
lt@plh.dk
T: +45 2720 0595

Værdige og trygge omgivelser

Patienterne får blandt andet lyse og imødekommende eneværelser med karnap, hvor de kan sidde at nyde omgivelserne. Fra alle sengeafsnit er der adgang til intime atriumgårde med sanseoplevelser, og der er skabt plads til både individuelle og fælles fysiske aktiviteter i bygningens aktivitetsrum.

Arkitekturen gavner både patienter og personale

Ifølge ledende terapeut på Psykiatrisk Center København, Nana Stengade Troelsgaard, kommer de nye og fleksible omgivelser til at gøre en stor forskel for patienterne:

”De arkitektoniske rammer er noget helt særligt. De er både smukke og har stor indflydelse for patienternes trivsel. Vi får eksempelvis store glasfacader ud til de indre gårdhaver, der trækker lyset ind i hele sengeafsnittet, hvor der også er et stort og lettilgængeligt multirum. Vi kan tilbyde mange forskellige aktiviteter, fordi rumindretningen både indbyder til fysisk træning, fordybelse, kreativitet og ro.”

Som en del af indretningen af Ny Psykiatri Bispebjerg er der særligt arbejdet med lysforhold, akustik og farver, der kan påvirke patienternes sindstilstand og adfærd i en positiv retning. De åbne og overskuelige miljøer gør det samtidig nemmere for personalet at bevare overblikket og dermed forebygge konflikter.

Fokus på atmosfære og integration med lokalområdet

Blandt andet på baggrund af ønsker fra patienterne har der også været lagt stor vægt på at skabe en hjemlig atmosfære med hyggelige fællesområder, så patienter og pårørende kan vælge fællesskabet til og fra.

En central del af den overordnede plan for Ny Psykiatri Bispebjerg har været at skabe en naturlig samhørighed med lokalområdet. Derfor har der været fokus på at nedbryde den store skala og indpasse bygningen i Ny Bispebjergs Psykiatris masterplan og arkitektur ved at trække det grønne landskab tæt ind mellem de murede fløje og videre ind i gårdrummene.

Første etape af Ny Psykiatri Bispebjerg, der rummer akutmodtagelse, fire sengeafsnit med 74 sengepladser, ECT-klinik og administration, åbnede i 2022

Ny Psykiatri forventes at stå færdig i 2025 og rumme 200 sengepladser