Ny Trelleborg, Slagelse

Nyt oplevelses- og videncenter på Trelleborg vikingefort er en oplevelse, der involverer både sanser, følelser og læring

Kategori

Kultur

Sted

Slagelse, Danmark

År

2016

Status

I bero

Størrelse

2.000 m²

Kunde(r)

Slagelse Kommune, Nationalmuseet

Hold

ALL, MOE, GHB, GODesign

’Det tabte skjold’ blev tildelt 1. præmie i konkurrencen om et nyt oplevelses- & videncenter på Trelleborg. Ny Trelleborg har et areal på ca. 2000 m² og indeholder café, foyer, multifunktionelt foredragsområde, kontorer, mødelokaler, lokale til frivillige, værksted og udstillingsområder. Visionen for museet er ’Et besøg på Trelleborg skal ikke blot være en god museumsoplevelse, men en oplevelse for både sanser, følelser og læring.’

Det bliver et vartegn for Slagelse Kommune og forhåbentlig en kulturdestination, hvor vikingetiden som dramatisk og krigerisk historie, bliver vakt til live i en meget nærværende fortælling på stedet.

Kontakt:
Søren Mølbak
+ 45 2720 0591
sm@plh.dk

Ved Trelleborg har man fundet Danmarks eneste bevarede vikingeskjold, som har inspireret til udformningen af oplevelsescentret. Oplevelsescentret er føjet meget stilfærdigt ind i landskabet og ligger som et skævt, kæmpe skjold man kan gå op på og få en fantastisk udsigt ud over selve Trelleborg. Det giver en respektfuld afstand til Trelleborg og samtidig en god visuel kontakt med selve borgen og landskabet.

Målet har været at få fortiden forbundet med nutiden i ét greb hvor formidling, fortælling og form hænger sammen i et meget nutidigt udtryk. Vi har kredset meget om at få iscenesættelsen af stedet til at være så dragende og nærværende som muligt med fortællingen som nerven i arkitekturen. Selve udstillingen er opbygget som en narrativ fortælling, hvor man følger en vikingefamilie.

Trelleborg er et af Nordens vigtigste monumenter fra vikingetiden og forventes optaget på UNESCO’s verdensarvliste over umistelige kulturmonumenter.

“Vi har genskabt atmosfæren fra Vikingetiden med et gribende audio-visuelt univers bestående af udstillingsrum, knitrende ild i cafeens ildsted, udvendig tjærebelagte træbeklædning og vikingesejlene, der dekorerer facaderne.

Fra det øjeblik den besøgende nærmer sig bygningen, har vi skabt en sanselig oplevelse, hvor grænserne mellem udstilling og arkitektur, fortid og datid udviskes”

Søren Mølbak, CEO og partner.