Kulturporten, Farum

Midt i Farums kulturelle hjerte skabes et nyt hus, der med et dynamisk udtryk bliver et vartegn for området. Kulturporten indeholder 90 nye boliger som, med placering i Kulturøen, får en af byens bedste adresser.

Kategori

Boliger

Sted

Farum, Danmark

År

2025

Status

I gang

Størrelse

8400 m² boliger

Kunde(r)

Dades og Nrep

Hold

Bygherre: Dades og Nrep
Udvikler: Sophienberg
Totalentreprenør: Raundahl & Moesby
Ingeniør: Ingholt Consult og JL Engineering
Landskabsarkitekt: Thing & Brandt

Parkeringspladser

103

Bæredygtighed

DGNB Guld

PLH Arkitekter tegner Kulturporten, et dynamisk hus med 90 boliger, beboerfaciliteter og parkeringskælder i centrum af Farum. Det bliver en byport og en markant del af området Kulturøen, som ligger blot 5 minutters gang fra Farum Station.

Kontakt:
Lars Toksvig
+45 2720 0595
lt@plh.dk

Fællesskab i centrum

90 lejligheder i nærhed af station, kulturelle tilbud og dagligvarebutikker gør Kulturporten attraktiv at bo i. Lejlighederne har egen privat altan, og er for størstedelen gennemlyste. Med et hyggeligt, grønt gårdrum og et beboerlokale er rammerne desuden lagt for nye fællesskaber og aktiviteter i form af f.eks. fællesspisning.

For at skabe et behageligt ude/inde-rum for beboerne med altan mod Frederiksborgvej og Stavnsholtvej inddækkes disse med oplukkelige glaspartier. På den måde kan altanerne nydes året rundt.

Moderne arkitektur med respekt for historien

De arkitektoniske valg med facade med gavlmotiv, varierende tagformer og lyse sten – alle sammen elementer, der refererer til de modernistiske bygninger i området, med deres røde sadeltage, gule mursten og markante gavle, der vender ud mod byen. Den føjer sig i sin skala også til den snart 100 år gamle skole, som den bliver nabo til. Dermed udstråler Kulturporten både en moderne dynamik og livlighed, samtidig med at den indpasser sig til og taler med den omkringliggende bygningsmasse.

Det mest i øjenfaldende element er den portåbning, som navnet Kulturporten hentyder til. Med placering i det sydvestlige hjørne, ud til Frederikssundsvej og Stavnholtsvej, fungerer porten som et synligt, indbydende hjørne, der åbner ind til det grønne gårdrum og Kulturtorvet bagved.

Portens grønlige glaserede tegl, der belyses om aftenen, fanger øjnene og skaber et lille univers, som man ledes ind i af brede trapper og videre igennem til kulturelle tilbud. Med de høje søjler fornemmer man en afgrænsning af rummet, uden at det fremstår aflukket. Dermed skabes der med simple, stilfulde greb et lille, indbydende byrum i selve bygningen.

En del af Kulturøen

Som en del af området Kulturøen er huset placeret midt i Farums kulturelle omdrejningspunkt. Dermed får beboerne tilbud som kulturhus, bibliotek, museum, musikskole, indkøbscenter og biograf i baghaven.

Kulturporten vil ikke blot indgå i Kulturøen, men være med til at løfte den. Bebyggelsen skal således være med til at åbne området op og skabe sammenhænge mellem bygninger, stiforløb og gårdhaver, så hele området bliver løftet til én stor sammenhængende og inviterende Kulturø i byen.

Som en randbebyggelse kommer Kulturporten samtidig til at indskærme Kulturøens bagvedliggende grønne gårdrum. Mod øst afsluttes bebyggelsen, således at den sammen med kulturhuset indrammer Kulturtorvet og danner port til området.

Et symbol for Farums udvikling

Kulturporten er et markant element i den overordnede plan for Farums udvikling, der inkluderer ønsket om en mere klassisk bystruktur gennem fortætning med blandede funktioner. Den ligger således centralt i byen og midt i den akse, der fra Farum Landsby i vest til Farum Bytorv i øst skal forbindes tættere. Med sin markante profil bliver Kulturporten et stærkt visuelt symbol på den spændende udvikling af byen – og en form for byport i det centrale Farum.

Bæredygtighed

Der er benyttet sedum-beplanting på tagene, hvilket forsinker regnvandet og udtrykker den grønne profil, som bygningen er tænkt ind i.

Kulturporten er certificeret DGNB Guld for social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Dermed føjer projektet sig den lange række af DGNB-certificerede projekter, som PLH Arkitekter har tegnet.