Fremtidens rådhus slår dørene op i Høje-Taastrup

I Høje-Taastrup står et af Danmarks mest innovative og unikke rådhuse nu klart til at binde byen sammen og sætte standarden for områdets videre udvikling. Det nye ”Borgernes hus” er ambitiøst og fremadsynet i sit design – både når det kommer til arbejdsmiljø, bæredygtig tankegang og visioner om at styrke fællesskabet i lokalområdet.

Ni etager. Iøjnefaldende, transparant facade med legende vinkler. Stor, indbydende terrasse på toppen med mulighed for offentlig adgang. Høje-Taastrups nye rådhus står som et markant arkitektonisk vartegn og samlingspunkt, der inviterer borgerne indenfor.

Huset er tegnet af PLH Arkitekter i samarbejde med ALL og COWI ud fra en vision om at udvikle et moderne og fleksibelt arbejdsmiljø for de ansatte og samtidig give tilbage til byen ved at skabe merværdi for borgerne.

”Det er med en stor portion stolthed, at vi nu kan se, hvordan visioner bliver til virkelighed, når Høje-Taastrups nye rådhus slår dørene op. Der er tale om et utroligt innovativt projekt med ambitioner på hele byens vegne. I et tæt samarbejde med alle parter har vi skabt en smuk signaturbygning, der er skræddersyet at styrke mødet mellem borger og kommune, de demokratiske processer og bylivet,” siger Søren Mølbak, direktør og partner i PLH Arkitekter.

Fungerende borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Kurt Scheelsbeck, ser stor værdi i den nye bygning:

”Vores nye rådhus er et markant vartegn i vores nye bydel Høje-Taastrup C og samtidig et fantastisk spændende hus med en masse nye muligheder for både ansatte og borgere. Det er borgernes hus, hvor foreninger for eksempel kan låne byrådssalen eller mødelokalerne til arrangementer. Det er en moderne og fleksibel arbejdsplads, hvor vi kan betjene borgere og arbejde på mange forskellige måder. Og bæredygtighed er i front: For eksempel ved genbrug i byggeriet, solceller på taget og en sund driftsøkonomi fremover. Vi glæder os til at tage husets muligheder i brug.”

Byens nye vartegn

Fra første øjekast skiller Høje-Taastrups nye rådhus sig ud. Med sin placering i den nye bypark, der skaber et grønt strøg mellem shoppingcentret City2 og det nye byudviklingsområde Høje-Taastrup C, står bygningen med sin højde på 43 meter som et markant, visuelt bindeled mellem nyt og gammelt.

Terrasse, soldæk og hyggelige opholdssteder omkranser bygningen. Tre store trapper, stier og beplantning helt tæt på rådhuset er med til at skabe en naturlig sammenhæng med byparken og det omkringliggende område.

Facaden udmærker sig ved de karakteristiske champagnefarvede elementer og store glaspartier, som vinkler let i forhold til hinanden, så der skabes et dynamisk og imødekommende udtryk.

Borgeren og godt arbejdsmiljø i centrum

I designet er der særligt arbejdet med at skabe et hus, der på én og samme tid er en moderne arbejdsplads for de ansatte og et naturligt, inviterende samlingspunkt for byens borgere. Når man går ind i det store, 37 meter høje atrium, træder man derfor samtidig ind på byens nye torv med grønne planter og små, hyggelige kroge. Her finder man borgerrettede funktioner så som reception, jobcenter, borgerservice og byrådssalen, der har direkte adgang til byparken, så arrangementer som vielser kan trækkes ud i det fri.

I atriet finder man også husets centrale trappe.

”Vi har gjort trappen til et skulpturelt, funktionelt element i rummet. Den er udformet som en bred siddetrappe fra stuen til mødecenteret på første sal og leder herfra naturligt videre op i huset. Samtidig har vi arbejdet med formgivning og integreret flere funktioner, så den for eksempel kan bruges som tribune ved forestillinger og sammenkomster eller tilbyde et hvil i hverdagen,” siger Kim Ringvei, projekteringsleder, PLH Arkitekter.

Via trappen kommer man til rådhusets førstesal, hvor man blandt andet finder multimødesalen, der kan bruges til møder og offentlige arrangementer. Fra førstesalen er der samtidig adgang til mindre terrasser omkring bygningen med udsigt over parken.

De næste etager indeholder arbejdsområder organiseret omkring det åbne atrium med frit udsyn til de forskellige etager, så sammenhængskraft og vidensdeling bliver understøttet. På hver etage er arbejdspladserne placeret ved de store vinduespartier, hvilket giver rigelig med dagslys, ligesom der er er integreret de nyeste løsninger til at sikre et optimalt indeklima med god luftkvalitet og akustik. For at fremtidssikre kontorområderne er designet fleksibelt, så det let kan tilpasses og omstilles til nye behov og arbejdsformer.

På toppen af bygningen finder man en stor tagterrasse, der kan for eksempel kan bruges til arrangementer og åbnes for offentligheden.

Terrassen er udformet som et arkitektonisk landskab delt i flere niveauer med grøn beplantning, hyggelige kroge og siddeområder.

Fokus på bæredygtige løsninger

Høje-Taastrups nye rådhus er prækvalificeret til at få bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld af Rådet for Bæredygtigt Byggeri og forventes at få den endelig certificering, når der er data for husets brug. Certificeringen gives, fordi der i designet og byggeriet har været særligt fokus på tiltag og løsninger, der bidrager til at gøre projektet mere bæredygtigt i forhold til klima, miljø og sociale forhold.

Den grønne beplantning omkring rådhuset er med til at øge biodiversiteten i området. Samtidig er der skåret ned på byggeriets CO2-udledning, da rådhusets fundament består af genbrugt beton fra boligblokke i kommunen, der er blevet revet ned.

I bygningens design er tiltag, der skærer ned på energiforbruget og forbedrer indeklimaet, også tænkt ind. Blandt andet er der intelligent styring af varme og lys, så energiforbruget svarer til aktiviteter og behov, og i det åbne atrium kan tagvinduerne åbnes, så den termiske opdrift kan udnyttes til at trække varme ud og køle bygningen ned uden at bruge energi.

Høje-Taastrup Rådhus er det første af i alt tre ny rådhuse designet af PLH Arkitekter, som slår dørene op i 2023. Senere i år forventes Vordingborg Rådhus og det nye Hjortespring Rådhus i Herlev også at åbne.

- Læs mere om Høje-Taastrups nye rådhus her

Fakta:

  • PLH Arkitekter vandt sammen med ALL og ingeniørfirmaet COWI i 2018 arkitektkonkurrencen om fremtidens rådhus i Høje-Taastrup
  • Den nye rådhusbygning har en størrelse på ca. 8.700 m²
  • Bygningen har ni etager
  • Rådhuset er tegnet til ca. 500 arbejdspladser