PLH designs new education hub for DMJX

PLH Arkitekter has created the winning design for the new DMJX building in Copenhagen, which will welcome students from the Danish School of Media and Journalism in 2023. The project is a collaboration between PLH, Dall & Lindhardtsen, Ingeniør´ne and 5E Byg.

The project’s architectural concept found its inspiration in today’s hectic media flow, which the students need to navigate. Here, openness, connectedness and adaptability are key factors – and they will be so in the new building as well. Large window fronts in the façade create transparency and invite the outside world to come inside, the open atrium connects all seven floors vertically and the flexibility of the spatial design allows for changes and amendments should future demands dictate so.

CEO and partner in PLH Arkitekter, Søren Mølbak, is excited about the coming project and cannot wait to see the finished result:

“This process shows the strength of a clear, architectural vision that is based upon users’ wishes and wants. This is a light, vibrant house, which gives the students the best basis for studying and collaborating, being creative and innovative, exchanging ideas and developing new ones. Furthermore, this is a building that opens itself to the community, respects its location and makes noticeable references to the immediate environment.”

A green heart, beating for sustainability, wellbeing and health

At the building’s heart lies the vast atrium, which functions as a central plaza with a café, canteen, an ‘inspiratorium’ and room for various events such as concerts, talks and townhalls. The atrium’s most stunning feature, “The Green Line”, is a staircase that connects the entire house vertically. Like a verdant wave flowing from the nearby Amager Commons into the building, it splashes upwards from floor to floor, adorned with hanging plants and greenery, until it reaches the top, flooding out onto the roof, where a large terrace offers visitors expansive views of the green surroundings and adjacent city center.

“Being green is paramount if a building of today is to be considered future-proof. Consequently, all throughout DMJX we have focused on sustainable solutions, which reduce carbon footprint, minimize energy consumption and increase wellbeing. That is why we can offer a building, which not only aims at a DGNB Gold sustainability certification, but also DGNB Heart – a separate distinction, which considers health, comfort and the visual ambiance,” says Søren Mølbak

FACTS

Completion

2024

Location

Ørestad Nord, Copenhagen, Denmark

Size

7,000 m2

Team

Architect: PLH Arkitekter
Subadvisor: Dall & Lindhardtsen
Turnkey contractor: 5A Byg
Engineers: Ingeniør´ne

Capacity

800 full-time students, 2,000 part-time students, 70 employees

Construction costs

DKK 150 mio.

Sustainability

DGNB Gold and DGNB Heart