Hjælp til udsatte i gennemtænkt design

Stofindtagelsesrummet H17

Kunde
Københavns Kommune
Lokation
Copenhagen, Denmark
Areal
1.000 m²

PLH har designet Skandinaviens største overvågede stofindtagelsesrum på Halmtorvet 17 i København. Projektet skaber balance mellem brugernes værdighed og deres sikkerhed. Det omhyggeligt designet sted er et tilbud, hvor sårbare personer trygt kan indtage stoffer under professionelt opsyn. Arkitekturen skaber tryghed, trivsel og en følelse af stabilitet for brugere, personale og lokalsamfundet.

01

Galleri

02

Introduktion

03

Quote

Projektet er et bemærkelsesværdigt eksempel på social arkitektur, som afspejler PLH's ånd. At balancere brugernes behov med medarbejderes og andre interessenters ønsker krævede empati og innovation. Det har været vores mål at skabe et sikkert og værdigt miljø, som ikke kun opfylder praktiske krav, men også bidrager positivt til samfundet.

Lars Toksvig, Partner, PLH

04

Resume

Ønske om en sikker havn for stofmisbrugere

Københavns Kommune ønskede et sted, der kunne tilbyde sikre og overvågede rum til stofindtagelse. Målet var at forbedre brugernes levevilkår og reducere stofrelaterede problemer i lokalområdet. I projektet har der været fokus på at integrere funktionalitet, sikkerhed og medmenneskelighed. Derudover har der også været fokus på at respektere den arkitektoniske arv i Københavns Grå Kødby.

Omfattende forståelse for modsatrettede behov

Stedets design udspringer af den omfattende brugerinddragelse og de workshops, der blev afholdt med interessenterne. Projektet skulle imødekomme modsatrettede behov: på den ene side at skabe værdige rum for stofmisbrugerne og på den anden side bidrage til sikkerhed og overblik for personalet samt myndighederne. Principper om flow, gennemsigtighed og farvepsykologi var styrende i processen med henblik på at fremme rolige og positive samværsformer.

Balance mellem hårde og bløde værdier

Stedet rummer 24 pladser fordelt på seks injektionsrum, 12 rygepladser og seks fleksible områder, samt restitutionszoner og en café. Farver og layout påvirker brugernes adfærd positivt: Beroligende grønne og blå farver byder brugerne velkommen, og i restitutionsområder er farvetonerne varmere. Renoveringen er sket i respekt for Kødbyens industrielle karakter og inkluderer robuste materialer til intensiv brug. Det åbne layout bidrager til et visuelt overblik, forebygger konflikter og øger sikkerheden.

Projektet er et eksempel på en omhyggelig balance mellem brugercentreret empati og interessenternes krav. Designet forener "hårde" krav til sikkerhed med "bløde" værdier som værdighed og fællesskab og sikrer overensstemmelse mellem forskellige interessenter, herunder brugere, sundhedspersonale, politi og lokale beboere.

05

Video

Kontakt os

Er du interesseret i at høre mere? Tøv ikke med at række ud!

Relaterede projekter

Udforsk flere projekter