Ved Vesterport

Det ikoniske kobberhus ’Ved Vesterport’ er ombygget til en levende og multifunktionel kontor hub rig på arkitektoniske oplevelser. PLH Arkitekter har transformeret bygningen med fokus på maksimalt dagslysindfald, et moderne arbejdsmiljø og respekt for husets historie og helt særlige arkitektur.

Kategori

Erhverv

Sted

København

År

2016-2018

Status

Opført

Størrelse

25.000 m²

Kunde(r)

Nordea Ejendomme (overtaget af DEAS)

Ved Vesterport – et ikonisk bygningsværk får nyt liv
PLH Arkitekter har designet en gennemgribende ombygning og renovering af ’Ved Vesterport’ - beliggende mellem Vesterbrogade og Gammel Kongevej i København. Kontorbygningen rummer 25.000 m2 og huser en række private virksomheder og organisationer. PLH Arkitekter har også stået for projekteringsledelse.

OFFICE HOUSE – et lyst og rummeligt omdrejningspunkt
I arbejdet med ejendommen har der været fokus på at skabe et helt nyt omdrejningspunkt i huset – Office House – et sammenhængende atrium og stueetage indrettet til at betjene bygningens brugere med kantine, mødefaciliteter mv. For at maksimere dagslysindfaldet, og skabe det bedst mulige arbejdsklima, er det oprindelige betondæk fra det tidligere indre gårdrum fjernet. Nu er der i stedet glastag over atriumrummet med fri udsigt til himlen. Lyset og den nye inspirerende rumlighed samt de nye fællesfaciliteter er med til at forbedre kvaliteten af brugernes arbejdsliv, hvilket har været centralt i designvisionen for projektet.

Kontakt
Claus Johansen
cj@plh.dk
T: +45 2720 0598

Øget sammenhæng med byen
I sammenhæng med atrium er der etableret et nyt indgangsparti til besøgende fra Meldahlsgade. Den dobbelthøje lobby hænger sammen med det glasoverdækkede atrium, og resultatet er en lys og åben helhed, hvor der er gennemsyn imellem bygningens udvendige facader og de indeliggende gårdrum. Forbipasserende på gaden kan nu se direkte ind i Office House og sammenhængen med byen er øget og understreget, da naturstensbelægningen i atriet trækkes med ud i Meldahlsgade og skaber yderligere forbindelse til byrummet.

I de øvrige etager er store områder med klassiske mindre, enkeltmandskontorer omdannet til fleksible, lyse og åbne kontormiljøer.

Indretning med respekt for husets historie og særlige karakter
Ombygningen er foretaget med stor respekt for bygningens karakteristiske arkitektur og design. Ved Vesterport er opført i 1932 af arkitekterne Ole Falkentorp og Povl Baumann og var for sin tid banebrydende både hvad angik konstruktionen, udseende og funktion. Ved Vesterport er Danmarks første, store funktionalistiske byggeri og den første danske bygning opført med markant jernskelet, som man hidtil kun havde set fra New Yorks skyskrabere. Byggeriet blev dengang anset som en turistattraktion og omtalt som ”Københavns nye Centrum” – bl.a. var udgravningsarbejdet til Europas på daværende tidspunkt største garage enormt. Bygningen blev opført som Københavns første kontorhotel – nu kunne man som noget helt nyt leje et lille møbleret kontor med adgang til fællesfaciliteter eller større, sammenhængende kontorarealer. Huset var udstyret med tidens mest moderne installationer som elevator, aircondition og lysreklamer på toppen. Ved åbningen flyttede nogle af de mest eksklusive forretninger ind - heriblandt Peder Møllers Damekonfektion, Louis Poulsen og tagrestauranten Ritz.

Husets oprindelige rumligheder genskabt
I ombygningen er det lykkedes at genskabe husets oprindelige rumligheder, og materialer og design er afstemt med huset som en nyfortolkning i samspil med den oprindelige funktionalistiske arkitektur – tilføjet accenter og referencer til art deco-stilen. Som eksempel har huset fået specialproducerede og håndlavede facadedøre og nye energirigtige forsatsruder, der matcher det oprindelige design fra 1930'erne. Samtidig er der skabt et moderne og tidssvarende arbejdsmiljø, hvor dagslys, arbejdsmiljø og indeklima har været i centrum.

”Der har været en rød tråd gennem vores arbejde i huset, hvor vi har respekteret arkitekturen og det oprindelige design – og sørget for, at ombygningen er blevet af en karakter og kvalitet, der matcher bygningens ikoniske og innovative natur.”

- Claus Johannesen, Senior Projektleder hos PLH Arkitekter

Vi er stolte af at have bragt en for sin tid meget nyskabende bygning op til dagens standard på en attraktiv og bæredygtig måde. Ved at anvende materialer af høj kvalitet og indrette bygningen fleksibelt og indbydende giver vi nyt liv til en 80 år gammel bygning, så den er klar til en ny måde at arbejde på."


- Claus Johannesen, Senior Projektleder hos PLH Arkitekter

Hyldestkvad til Vesterport, Tom Kristensen. ’Ved Vesterport’ vakte ved åbningen så stor opsigt, at den modernistiske forfatter og digter Tom Kristensen skrev et hyldestkvad til bygningsværket publiceret i Vesterport-Særnummer, Politiken, nummer 160A, 9. marts 1932