PLH Arkitekter har tegnet hovedkontor til DFDS på Marmormolen

PLH Arkitekter har vundet konkurrencen om at designe et nyt hovedkontor til DFDS på Marmormolen i Københavns Nordhavn. Den flotte placering på kajen overfor DFDS’ egen færgeterminal, med udsigt til Oslobådens ind- og udsejling, er ideel for rederiet. Terminologien fra DFDS’ egen verden er overført til domicilets design og funktioner, og det ikoniske signatur-byggeri levendegør DFDS-kulturen og underbygger DFDS’ maritime identitet. Samtidig understøtter den imødekommende bygning et moderne, aktivitetsbaseret arbejdsmiljø. Domicilet har også mulighed for at facilitere kundeorienterede aktiviteter og events, der bidrager til en helstøbt DFDS-oplevelse for medarbejdere, besøgende og samarbejdspartnere.

Ideel placering på Marmormolen, i tilknytning til DFDS’ eget terminalområde
På Marmormolen i Københavns Nordhavn, på kanten af havnen og byen og med udsigt til Oslobåden, skal DFDS’ nye hovedkontor ligge. Byggeriet skaber balance og visuel sammenhæng på molen – imellem det nye byggeri og dets naboer: den markante, hvide FN By og Marmorbyen. Placeringen på den spændende grund lige over for DFDS’ eget terminalområde, ved Oslobådens ind- og udsejling, og med udsigt til by, himmel og hav, er ideel for DFDS og styrker rederiets maritime identitet.

Stuetagen indeholder en café med tilhørende udeområde. Omkring cafeen, i bygningens front ud mod havet, bliver domicilets facade transparent, hvilket skaber en åben og inviterende stemning.

Inspiration fra DFDS’ egen verden
DFDS’ maritime verden er inspirationskilde til både det arkitektoniske koncept for domicilet, placering på grunden og inddeling af husets funktioner, hvor de spændende og udadvendte funktioner er placeret øverst med en fantastisk udsigt. Det aflange hus er placeret langs kajen med udsigt til DFDS’ egen færgeterminal, og knækkene i husets grundplan og facade skaber et bølget arkitektonisk udtryk med fart på, der giver bevægelse i bygningen. Tagterrasser i gavlen på husets to øverste etager giver en fantastisk udsigt over vandet.

”Her i de indledende faser har det været utroligt spændende at arbejde tæt sammen med DFDS om at få skabt et domicil med et aktivitetsbaseret arbejdsmiljø og et design, der samtidig synliggør DFDS’ DNA. Vi er meget glade for, at DFDS har modtaget designet så positivt. Nu ser vi frem til hele processen med at skabe et smukt, ikonisk og moderne domicil på en central og fantastisk beliggenhed”
- Søren Mølbak, ledende arkitekt på projektet og direktør i PLH Arkitekter

”DFDS er vokset meget, og har behov for at kunne samle hovedkontorsmedarbejderne på én adresse. Samtidig ser vi frem til at kunne flytte ind i et helt nyt hovedkontor, der giver de bedst mulige rammer for en god og inspirerende arbejdsdag og med sine mange faciliteter gør det let at kombinere arbejdsdagen med sport og bevægelse. De særdeles attraktive fysiske rammer vil også være en stor fordel ved rekruttering af nye medarbejdere.”
- CEO Torben Carlsen, DFDS

Et aktivitetsbaseret arbejdsmiljø
Kontoretagerne er placeret på de midterste etager 3-5. Tanken om afdelinger er opløst, og DFDS har valgt en indretning med free seating, hvor 560 arbejdspladser dækker skrivebordsbehov til i alt 700 medarbejdere. Kontorarealerne er indrettet ud fra et aktivitetsbaseret workplace design, der understøtter forskellige arbejds- og samarbejdsformer på tværs af organisationen og giver personlig frihed til at vælge de omgivelser, der passer den enkelte bedst.

For at udnytte dagslyset bedst muligt er der placeret to dobbelthøje atrier ud mod facaden på vandsiden i hver sin ende af bygningen. De to atrier, som løber på tværs af kontordækkene, åbner huset op og skaber interaktion mellem afdelingerne. Atrierne fremmer videndeling, en åben interaktionskultur og understøtter DFDS’ samarbejdskultur: The DFDS Way. Da atrierne giver et godt flow gennem bygningen bliver det lettere at mødes naturligt på tværs af organisationen. Transparensen, som atrierne skaber, understøtter samtidig en visuel og mental sammenhæng medarbejderne imellem. Husets smalle byggefelt medfører en aflang bygning, hvor arbejdspladserne er placeret så uforstyrret og lyst som muligt langs vinduerne i periferien af bygningen. Den aflange grundplan brydes med nogle knæk, som skaber variation og oplevelser – og hele tiden giver nye kig og nye vinkler for medarbejdere og besøgende.

Multifunktionelt auditorium til sport og foredrag
Husets udadvendte, offentlige funktioner som møderum, auditorium, kantine og tagterrasser er placeret på de øverste etager. På den måde kommer gæster i huset direkte op, hvor de kan nyde den flotte udsigt. På 6. etage findes kantinen, der efter arbejdstid kan omdannes til en offentlig tilgængelig restaurant med besøgende udefra. I forlængelse af kantinen ligger et offentligt tilgængeligt, dobbelthøjt auditorium. Det kan bruges til foredrag, produkt launches, medarbejderudviklings-arrangementer, sportsaktiviteter o. lign. Da DFDS har stor fokus på medarbejdernes helbred og et ønske om at styrke både deres krop og sjæl, er auditoriet indrettet som et multirum, der kan forvandles til motionsområde. Arealet kan fx omdannes til 2 badmintonbaner, en yoga sal, meditationsområde eller softball-bane. Der er også fitnessrum for medarbejderne i kælderen.

Bygningen får solceller og grønt sedum på taget, og hele byggeriet skal certificeres til DGNB Guld og bliver lavenergiklasse BR18.

FAKTA

  • Huset er designet til 700 medarbejdere
  • Areal i alt 15.500 m2 – heraf ca. 3.200 m2 kælder og parkering
  • Lejer: DFDS
  • Ejer: PensionDanmark
  • Placering: ’Erhvervsbåndet’ på Marmorvej, 2100 København Ø.
  • Forventet klar til indflytning ved udgangen af 2021
  • Bæredygtighedscertificering: DGNB i kategorien Guld
  • Energiklasse: BR18 Lavenergiklasse

”Vi ser frem til at investere i opførelsen af endnu en attraktiv ejendom, der vil skabe gode rammer for DFDS udvikling mange år frem. Med en lejer i denne kaliber med meget høje krav til miljørigtige kvalitetsmaterialer, indeklima og energibesparelser har vi sikret vores medlemmer gode, stabile afkast i en årrække.”
- Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark