PLH på Folkemødet med Det Blå Danmark

I disse dage er PLH Arkitekter repræsenteret på årets folkemøde i Allinge på Bornholm. Det er interesseorganisationen ’Danske Havne’, der præsenterer vores udviklingsprojekt ’Nexø Mole’. PLH og MOE har i fællesskab udarbejdet et oplæg til revitalisering af industrihavnen i Nexø, der skal transformere området omkring DLG’s gamle korn- og foder-siloer på havnen til et levende og kulturelt udflugtsmål for turister og lokale – et udviklingsprojekt, der skal styrke udviklingen i området.

Nexø Moleny attraktion til gavn for Nexøs fremtid
Tre eksisterende bygninger samt et nybygget hotel indgår i projektet, der ved at kombinere nyt og gammelt, skaber en autentisk stemning, der bevarer havnens historie og bygningernes rå, industrielle udtryk. Den karakteristiske hal langs Østre Kajgade transformeres til en ’markedshal’, hvor det store, imponerende rum skal huse mange funktioner under et samlet tag. Som borger og turist kan man gå på opdagelse i små butikker, restauranter og kulturtilbud. En større hal mod Kystvej bliver til ‘Fritidshuset’, og en høj silo mod syd ombygges til Hotel med fantastisk udsigt på de øverste etager, mens der kommer galleri og turistinformation i de nederste etager. Turister og interesserede vil også kunne få en tur op til en unik udsigtsplatform på toppen af siloen via en udvendig elevator. Rappelling vil måske blive mulig ned af silotårnet, og yderst på molen opføres et nybygget hotel.

”De mangfoldige oplevelser på Nexø Mole vil gøre stedet til en ny attraktion til gavn for væksten på Bornholm og for Nexø’s fremtidige udvikling” siger Søren Mølbak, der er partner i PLH Arkitekter og ledende arkitekt på udviklingsprojektet. ”Vores mål med projektet er at skabe en attraktiv, rå og autentisk atmosfære, som vi bl.a. kender det fra Kødbyen i København. Transformationen af de gamle siloer og de industrielle bygninger skal danne ramme om et sted, hvor der er liv hele året og på alle tider af døgnet – og hvor besøgende kommer efter gode mad- og teateroplevelser, koncerter, foreningsliv, shopping i markedshallen, kunsthåndværk, galleribesøg og unikke overnatningsmuligheder.”

Danske havnes betydning for vækst og beskæftigelse
Med aktiviteter som faglige sejlture, sømandsviser og debat på Postbåden Peter er Danske Havne på Folkemødet for at synliggøre og udbygge den politiske interesse for Danske Havne og markere Det Blå Danmark som en afgørende dansk styrkeposition inden for vækst og beskæftigelse. Udviklingen af kultur- og erhvervslivet på havnen i Nexø vil styrke byens generelle synlighed og tiltrække både erhvervsliv, borgere og turister.

Søren Schow, formand for Nexø Havn A/S, har store forventninger til udviklingsprojektet, der samler kulturhus, hoteller og virksomheder: ”Planen er, at vi skal have godkendelserne klar inden udgangen af året, så vi kan komme i gang med at tage de første spadestik bogstavelig talt primo 2017. Projektet skal være med til at øge indtjeningen, så vi har midler til at finansiere den udbygning af den sydlige del af Nexø Havn, som vi har brug for.”

”Planen er, at vi skal have godkendelserne klar inden udgangen af året, så vi kan komme i gang med at tage de første spadestik bogstavelig talt primo 2017. Projektet skal være med til at øge indtjeningen, så vi har midler til at finansiere den udbygning af den sydlige del af Nexø Havn, som vi har brug for.”