PLH bag moderne fortolkning af det historiske feriested Hunosøgaard på Højemøn

Nu går omdannelsen af det historiske feriested Hunosøgaard i gang, og Højemøn får nyt samlingspunkt for friluftsliv og lokale fødevarer. PLH forvandler det tidligere pensionat til moderne feriested og markedsplads for lokale fødevarer. Dermed genoplives stedets historiske rolle som udgangspunkt for ekstraordinære naturoplevelser på Højemøn - såsom træklatring, vandring, snorkling, fossiljagt, ridning og stjernekiggeri. Projektet er en del af Realdanias udviklingsindsats ’Fremtidens Herregård’.

Omdannelsen af det historiske pensionat går i gang
Efter fem års udviklingsarbejde går omdannelsen af det historiske pensionat Hunosøgaard på Højemøn nu i gang. Med Klintholm Gods som bygherre har PLH Arkitekter tegnet 8 moderne hotellejligheder med tilhørende gårdbutik, som skal danne en uformel ramme af høj kvalitet om aktiv friluftsferie med unikke mad- og naturoplevelser.

Foto: Scavenius familien

”For os er det enormt livgivende at arbejde med denne type projekt, der er så lokalt forankret og kan være med til at understøtte det stærke lokale engagement, vi igennem alle årene har oplevet på Møn” siger partner og direktør i PLH Søren Mølbak. Han glæder sig over muligheden for at arbejde videre på dette unikke sted og understøtte den lokalt forankrede turisme:

”Arkitektonisk er det spændende at skabe et byggeri, der giver mennesker mulighed for at komme så tæt på naturen som muligt. Vi håber, det kan være med til at styrke udviklingen af kvalitetsturisme, der har fokus på oplevelsen af Møns særlige natur, kultur og fødevarer.”

”En naturtro base man kan vende hjem til”
Det var godsejer Peter Scavenius, der i 2013 igangsatte projektet, og nu har sønnen Carl Gustav Scavenius overtaget. Ønsket fra Scavenius-familien er, at gøre Hunosøgaard til samlingssted for både lokale og gæster på Møn, der kan nyde det naturskønne område og lokale højkvalitetsprodukter.

Foto: Scavenius familien

”Vi ønsker at skabe en oplevelse af ro og fordybelser i en bygning, der afspejler naturen. Når man har natur af første klasse, er det også vigtig, at have produkter, der matcher det. Det håber vi meget at kunne gøre med både hotellejligheder, vores café og gårdbutik. Bygningen skal være en naturtro base, man kan vende hjem til eller besøge efter at have nydt områdets fantastiske natur” siger Carl Gustav Scavenius.

Foto: Scavenius familien

”Vi har en fantastisk mulighed for, at genoplive historien i et område, der ellers stod i rigtig dårlig stand. At den nye bygning får både hotellejligheder og gårdbutik med fokus på kvalitetsprodukter er i samme ånd som det originale pensionat, der med egne køkkenhave gav gæsterne en unik og lokal oplevelse. Det er vores bud på fremtidens version af det pensionat, der blev bygget i slut 1800-tallet på præcis samme område” siger Carl Gustav Scavenius.

En del af Realdanias ’Fremtidens Herregård’
Som del af Realdanias udviklingindsats 'Fremtidens Herregård' er projektets idé at gentænke Hunosøgaards historiske anvendelse og identitet og styrke herregårdens eksisterende turisme med udgangspunkt i områdets mange friluftsaktiviteter og etablering af en markedsplads for lokale fødevarer. Landskabet på Højemøn hører til blandt Danmarks smukkeste og mest varierede. Siden begyndelsen af 1800-tallet har området været et populært feriested og var et eftertragtet motiv for flere af datidens store guldaldermalere.

Hunosøgaard blev opført som pensionat i slutningen af 1800-tallet med udsigt over Hunosø, idyllisk placeret få hundrede meter fra Møns Klint, mellem skov og vidde græsningsarealer. Siden er huset flere gange ombygget, nye bygninger er tilføjet, og de seneste 25 år har Hunosøgaard været bortforpagtet og drevet som vandrehjem. Siden 2013 har vandrehjemmet været lukket, og Klintholm Gods, som ejer stedet, ønsker derfor at udvikle det til nye aktiviteter.

Genoplivelse af feriedestination
Det nye projekt bygger videre på Hunosøgaards oprindelige kvaliteter og genopliver stedets historie som feriedestination – oprindeligt for kunstnere og det københavnske borgerskab, i dag for et mere uformelt og friluftsorienteret publikum. Områdets enestående og dramatiske natur gør det allerede populært blandt friluftsturister, der benytter de mange mountainbikeruter gennem skoven og muligheder for træklatring, vandring, snorkling, fossiljagt, ridning og stjernekiggeri. Møn har nordens første Dark Sky certificering, som betyder, at der her er de bedst mulige betingelser for at se stjerner med meget lidt lysforurening.

Med Hunosøgaards nye gårdbutik får Højemøn endnu en attraktion og et nyt samlingspunkt for både lokale og besøgende. Butikken, som også får en café, bliver markedsplads for lokale mønske fødevarer og fødevareproducenter, som her kan fremvise og sælge deres produkter.


Forvandling med sans for tid og sted
Hotellejlighederne opføres som et længehus, der falder naturligt ind i det historiske kulturlandskab og de omkringliggende landbrugsbygninger og bindingsværkshuse. Husets design har en rustik karakter med referencer til ladebygningens typologi med høj tagryg og store porte i facaden. Huset vil stå i naturtræ med grønt tag beplantet med sedummosser. Også værelserne får indvendig træbeklædning, og et stort vindue med en dyb, lavtsiddende karm bringer udsigten over søen helt ind i de enkelte værelser.


Oprindeligt indgik det gamle hovedhus som en del af den nye arkitektur, men det har vist sig, at man ikke er i stand til at bevare det. Det nye byggeri tager i stedet udgangspunkt i hovedhusets nuværende placering, og PLH Arkitekter anlægger en terrasse på det gamle hovedhus' kampestenssokkel. Desuden genskabes den oprindelige udsigt til søen allerede ved ankomsten. Det sker ved at fjerne nogle senere opførte tilbygninger og genetablere trappen, som i sin tid forbandt huset med søen og bådebroen.

Arkitekturen skal understøtte de lokale kvaliteter
Det er PLH Arkitekters fjerde projekt på Møn siden arkitektfirmaet vandt konkurrencen om Geocentret i 2003. PLH har fx udviklet en masterplan for naturcampingpladsen Møns Klint Camping, der har vundet flere internationale priser bl.a. for en 'dark sky' indsats. PLH står også bag en 267 meter lang 'boardwalk' gennem skoven, fra Geocenter Møn til Freuchens Pynt, der giver kørestolsbrugere adgang til terrænet og flere udsigtspunkter.

”Vi har valgt PLH, da de ved flere lejligheder på Møn har vist, at de forstår det samspil, der skal til mellem bygninger og natur for at vedligeholde en fornemmelse af, at man kommer til et helt specielt sted, hvor man har lyst til at være og opleve. Vi synes, PLH har løst projektet Hunosøgaard på en flot måde, hvor bygningen både fremstår moderne samtidig med at den falder flot ind i naturen” siger Carl Gustav Scavenius.