K29 får det litauiske miljøministeriums pris for bæredygtighed og innovation

Det litauiske miljøministerium har netop tildelt PLH og vores litauiske samarbejdspartner Archinova prisen for det mest bæredygtige byggeri i kategorien innovativt byggeri for kontorkomplekset K29 i Vilnius, Litauen. Bygningen er placeret på Konstitucijos Prospektas (Constitution Avenue) og har med et stærkt ikonisk udtryk i Vilnius’ skyline skabt en ny destination i Vilnius. Siden opførslen i 2015 er K29 blevet et nyt vartegn for Vilnius – og har bl.a. tidligere fået både en innovationspris og prisen for ’Best Office Building in the Baltics’.

Miljøministeriets pris
Det litauiske miljøministerium oprettede prisen ”Det mest innovative projekt” i 2007. Prisen har til formål at fremme kreative resultater og aktiviteter blandt arkitekter og byplanlæggere samt påvirke udviklingen af meningsfuldt arkitektonisk arbejde inden for byplanlægning og arkitektur i Litauen. PLH har fået prisen i kategorien innovativt byggeri for kontorbyggeriet K29 i Vilnius med begrundelsen det mest innovative projekt for sin holistiske tilgang til bæredygtighed. Juryen bestod af repræsentanter fra det litauiske miljøministerium, de 2 litauiske arkitektforeninger, den litauiske kulturarvsstyrelse, den litauiske forening af landskabsarkitekter samt det litauiske Green Building Council.

”Når vi designer og udvikler arkitektur hos PLH, så er det helt grundlæggende mål for os at forbedre menneskers livskvalitet, og det synes vi, at vi er lykkedes rigtigt godt med her. Byggeriet er til glæde og gavn for medarbejderne i Nasdaq, Miele, KPMG, AIG, Lindorff, Unicredit, Pohjola Seesam og Tia, der alle har til huse i K29. Og resten af byens borgere kan også nyde godt husets nye café, restaurant og konferencefaciliteter. K29 er tidligere på året blevet anerkendt som det bedste kontorbyggeri i Litauen, og byggeriet har også fået en anden innovationspris tidligere. Nu bliver vi så yderligere anerkendt for bæredygtighed og innovation af miljøministeriet, og det er vi helt fantastisk glade for”
— Steen Enrico Andersen

Miljøvenligt byggeri der forbedrer livskvaliteten
Kontorbyggeriet er opført for at forbedre livskvaliteten for 1250 ansatte. De dobbelte facader, den optimale placering på grunden og en maksimal udnyttelse af dagslyset er alle elementer, der fremmer det fysiske arbejdsmiljø – og byggeriet sætter en høj standard for en sund og attraktiv arbejdsplads i Litauen. K29 er bygget af naturlige materialer, der for størstepartens vedkommende er lokale og bæredygtige, og som derfor gør bygningen til det mest bæredygtige kontorbyggeri i Litauen til dato. Bygningskomplekset er udstyret med det nyeste CTS-system, der optimerer energibesparelserne, og lys-design er udarbejdet med de nyeste og mest energieffektive komponenter. Facaden er en ventileret dobbelt glas-facade med energi-glas og automatisk solafskærmningssystem. Derudover har K29 et hybrid ventilationssystem med naturlig ventilation af kontorerne, og vinduer der kan åbnes – både i den indre facade og gennem atriummets ovenlys.

Tilpasset byens højder og den urbane skala
Bygningen er placeret centralt i Vilnius’ business distrikt – og skaber en overgang mellem et stort parkområde nord for byen og byens internationale business distrikt i øst. Bygningens markante geometriske form med et vertikalt snit gennem tagfladen og den bølgende åbning i grundplanen skaber et spændende nyt område i den offentlige park. K29 er åben og inviterende og integrerer brugen af en ny, attraktiv park i Vilnius’ nye, dynamiske udviklingsområde. Bygningen er designet, så den blender ind i områdets urbane skala og det omkringliggende landskab og er placeret i området mellem offentlige grønne områder og klyngen af højhuse langs Konstitucijos avenue 29.

Optimale dagslysbetingelser
Bygningens ovale form med det centrale atrium og et skrånende tag giver optimale dagslysbetingelser for alle brugere. Pga. det hældende tag strømmer lys ind i atriummet det meste af dagen – og brugere placeret tæt på vinduerne på atriummets inderside kan se ud over den modsatte side af bygningen og dermed få visuel kontakt med resten af byen. På den måde sikrer K29 et optimalt velvære for brugerne og størst mulig adgang til dagslys uden mørke områder.

Fleksibelt kontorhus i naturlige materialer
Design og indretning er målrettet vidensbaserede virksomheder med behov for et workplace design, der kan ændres. Byggeriet er fleksibelt og tilpasningsdygtigt på mange måder. Bl.a. gør opbygningen af etagerne og elevatorkernerne det muligt at opdele bygningen i mindre enheder afhængig af lejernes individuelle behov. For at tiltrække udenlandske virksomheder er bygningens dimensioner og indretning tilpasset europæiske og amerikanske forhold. Interiøret er domineret af afdæmpede farver og naturlige materialer som træ og natursten. Lys-designet giver et blødt og elegant lys i arbejdsområderne. Alle arbejdsområder har hævede gulve med tæppefliser. Det akustiske design er udviklet med et fokus på at skabe et optimalt akustisk miljø for brugerne alle steder i bygningen.

”Vi har bygget vores relationer og succes i Litauen op over en årrække, og vi kan nogle ting, som de lokale arkitekter ikke kan – bl.a. har vi introduceret workplace design, bæredygtighed og energi-rigtigt byggeri til litauerne, og samtidig appellerer det skandinaviske til dem – de kan godt lide at vi arbejder meget ærligt med materialerne” fortæller Steen Enrico Andersen.

PLH har succes i Litauen
K29 er det 6. projekt som PLH Arkitekter har udført i den litauiske hovedstad – og kontorhuset er resultatet af et samarbejde mellem litauiske investorer, PLH og den lokale arkitekttegnestue Archinova. Blandt de øvrige byggerier som PLH har stået for i Vilnius er bl.a. signaturbyggeriet ’Green Hall’, stormagasinet Gedimino 9 og et blandet byggeri med hotel, kontor, butik og luksuslejligheder på Ciurlionio Street. PLH arbejder i øjeblikket på en række nye projekter i Vilnius: ”Vi har bygget vores relationer og succes i Litauen op over en årrække, og vi kan nogle ting, som de lokale arkitekter ikke kan – bl.a. har vi introduceret workplace design, bæredygtighed og energi-rigtigt byggeri til litauerne, og samtidig appellerer det skandinaviske til dem – de kan godt lide at vi arbejder meget ærligt med materialerne” fortæller Steen Enrico Andersen.

Af medieorganisationen Business News har K29 tidligere på året fået tildelt prisen for ’BEST OFFICE BUILDING IN THE BALTICS’ i 2015. Byggeriet har også fået innovationsprisen af Business Model Innovation og Danish Chamber of Commerce in Lithuania.