Police Station in Roskilde

Safety and Office functions in historic sourroundings

Category

Corporate

Location

Roskilde

Year

2008

Status

Completed

Size

10,000 m²

Client(s)

The Danish National Police

Team

COWI A/S, artist Peter Holst Henckel

This project, awarded 1st prize in a limited competition, provides 10,000 new square meters for the police station in Roskilde. It is situated in a public park, creating a complex civic space around a new plaza and a historic neighboring courthouse.

The building is based on classic architectural principles with varying spatial masses, good daylight in fall, natural lines of movement, together with staggered building masses.

With its stepped volumes, the facades are broken down and their scale relates to the surrounding villas. The main entrance and reception area are placed out towards the paved square, whilst the functions demanding a level of security are placed towards the courtyard, together with other areas screened for internal use.

Contact
Lars Toksvig
+ 45 2720 0595
lt@plh.dk

The facade expression is simple with a continuous band of windows and brickwork spandrel panels in a burnished and grey-yellow brick. The aluminium-framed window elements have a slender vertical fin of varying modulation that gives the facade a lively rhythm.

The upper floor is formed as a set-back penthouse to create a floating roofline giving the building a sense of lightness.