PLH Studio

Transformation of a former factory building into a visibly creative workspace, where the original structures and elements are exposed as a contrast to the otherwise modern studio


Interior design








1.000 m²


PLH Arkitekter



The transformation and interpretation of a former factory building in the city of Copenhagen has created a workspace based on new synergies from inside to outside. The vast hall, which is proportionally long and narrow, was originally a part of the Lauritz Knudsens Factories, and used to manufacture electrical parts in the 1920’s.

The project involved refurbishment of the existing building, adding a mezzanine along one side, as a huge ‘piece of furniture’ providing 40 extra workspaces upstairs and diverse ‘laboratory spaces’ below for meeting, model-making, brainstorming and product research. The interior is defined by the spaciousness, with a ceiling height of 6.5 meters, and tall, narrow industrial windows. The verticality of the space is underlined through the rhythmic repetition of columns and windows, and the inserted mezzanine level creates a dynamic effect, and exciting new vantage points.

Paulette Christophersen
+ 45 2464 7133

To improve daylight and indoor climate, window openings were reverted back to their original full-height and fitted with an extra insulating glass panel and sun screening. To further reduce heat gain, insulation has been added to the inner facades making the building comply with current codes, and the ground floor slab has been insulated with a bed of sand before constructing a new timber floor above.

The original crane structures and elements such as steel trusses and beams are exposed as a dramatic reminiscence of the buildings industrial past. The transformation dramatically showcases the architectural practice to staff and visitors alike, and strengthens the firm as a visibly creative space.