Operations Center for Helsingør Forsyning

A design utilizing sustainable materials and flexible construction in a simple Nordic design and surrounded by an experiential landscape that connects the new operations center with the existing power plant.

Category

Corporate

Location

Helsingør

Year

2013

Status

Competition proposal

Size

5,700 m²

Client(s)

Forsyning Helsingør

Team

Marianne Levinsen Landskab, NIRAS

Sustainability

Bæredygtigt og fleksibilt byggeri

PLH was prequalified to participate in a competition for a new operations center for the utility supplier, Forsyning Helsingør. Our design proposal integrates a new 3-winged, U-shaped building with the existing power plant to the east. The three wings accommodate a wide range of functions: lobby, customer center and office, exhibit and teaching areas, lounge, meeting room, canteen, kitchen, workshop, mechanical room, recycling shop, as well as a covered garage and storage area with changing and bathing facilities.

Facades are designed in simple, Nordic style, conveyed through the use of natural materials and underscored by the calm horizontal progression of window bands and light timber louvers that envelope the new and existing building. This louver screen acts as a unifying architectural element which interacts with the surrounding landscape and its rolling form. The proposal’s choice of materials, it’s sculptural form and clearly defined layout provide a light and hospitable space for employees and users.

Contact
Søren Mølbak
+ 45 2720 0591
sm@plh.dk

The area between the new operations center and the existing power plant has been designed as a coherent experiential landscape, aimed at various user groups such as customers, visitors and school classes. It creates a new park-like setting with recreational elements that provide clarity as well as accessibility to the scenic surroundings. A gravel “learning path” leads visitors and students through "outdoor laboratories," and gathering places which include elements such as soil laboratories with compost and waste sorting, growth boxes, solar oven, wind lab, water meter and water collection.

Materials and construction methods follow the “cradle-to-cradle” principle, based on the degree of recyclability, ease of assembly and installation, and the ability to dismantle construction elements into components. The building complies with low energy class 2020 guidelines, which is illustrated in the choice of window systems, detailing of climate screens and joints, as well as in the proportions and placement of window openings in the façades and roof.