Green Hall

Business Centre in expressive architecture situated on the bank of the Neris River with a comfortable thermal environment and reduction of energy consumption

Category

Corporate

Location

Vilnius, Lithuania

Year

2003-2010

Status

Competition proposal

Size

8,000 m²

Client(s)

SBA Group

Team

UAB Archprojektas A/S, Rambøll Danmark A/S

The Green Hall project, situated on the bank of the Neris River in Vilnius, has been developed as a business centre for the SBA Group. The project is characterized by its expressive architecture that is inspired by nature’s forms. The 14 storey elliptical tower expands as it progresses in height and is enclosed in scales of glass which create a uniform skin over the curved, slightly skewed building form. Sunscreens have been integrated in the ventilated, double-layered facade, and windows can be adjusted internally to supplement the ventilation system. This provides a comfortable thermal environment while reducing energy consumption.

The dynamic exterior and the uniform glass skin are made possible by the building’s load bearing concrete core and columns which have been held free from the facades. This provides maximum flexibility in the design of office areas. Base building functions such as the elevator, mechanical installations, toilets etc. are gathered in the central core, while workstations, lounges and meeting rooms are placed on the outer perimeter to take advantage of optimal daylight conditions.

Contact
Steen Enrico Andersen
+ 45 4036 6412
sea@plh.dk

Upon entering the building at ground floor level, one is met by an expansive foyer which rises from double to triple-height, with two organically formed meeting pods seemingly hovering in space to further the dramatic effect. The building’s conference facilities are located on the uppermost floors which offer an impressive panorama of the city. Along with its exclusive location on the Neris River overlooking the Lithuanian Parliament, Green Hall has become a signature building in Vilnius and a prototype for modern architecture.

The Bentley Corporation awarded PLH their BE 2005 award for innovative and professional use of their Microstation Software in connection with this project. The following year, PLH was again nominated for the award on the basis of the design for the Aller Media building in Copenhagen.