DMJX – Danish School of Media and Journalism

A new educational facility for students of journalism, communication, design and media production, supports an open and dynamic learning environment. Integrated energy design has been used to balance a sound and comfortable indoor climate with a low energy footprint.

Category

Learning

Location

Århus

Year

2017

Status

Competition proposal

Client(s)

Danmarks Journalist Højskole

DMJX is an institution of higher learning offering degree programs in journalism, communication, design and media production, and heavily focused on creativity and transparency. The intention of the building’s design is to offer a first-hand look at the inner workings of a creative environment in dialogue with its surroundings. We have worked with the concepts of openness and transparency by a creating an environment that is visible from the street, placing building details and materials that reflect solidity and flexibility on full display. Where possible, the building relies on column-bearing concrete construction which allows the option of reconfiguring interiors with little structural alteration to building modules, utility lines or facades.

To further underscore the dynamic nature of the school’s activities, the proposal integrates a projection of living images, such as slide shows, film clips and news reports against the glass facades of the entrance hall, giving the appearance of a live newsroom.

Building users and guests can take advantage of the school’s large roof terrace, where landscape element such as green climbers on the sloping façade, trees and planted beds offer a pleasant green courtyard atmosphere

Contact
Lars Toksvig
+ 45 2720 0595
lt@plh.dk

I den høje stueetage er indgangsfacaden holdt i glas fra gulv til loft, og skolen åbnes mod den besøgende og forbipasserende, der kan se mezzaninetagens dynamiske studiemiljø. Som en dynamisk og skiftende del af facadeudtrykket ved hovedindgangen og som en intern- og ekstern formidling af højskolens aktiviteter, arbejder vi med at projicere skiftende levende billeder - såsom lysaviser, filmklip og reportager - op på fladerne bag glasfacaden, så hele indgangsstuefacaden fremstår som baggrunden til et News room.

Bygningens brugere og gæster kan benytte skolens store tagterrasse, hvor grønne klatreplanter vokser op ad den skrå facade og skaber sammen med bedenes træer og planter et fint, grønt gårdmiljø