Car Park in Ørestad

Et åbent p-hus med cirkulært panoptikon

Category

Infrastructure

Location

Ørestad, Copenhagen

Year

2008-2011

Status

Completed

Size

23,000 m²

Client(s)

By og Havn

Team

Leif Hansen Engineering A/S /Orbicon

Parking spaces

747

The parking house in Ørestad, Copenhagen, won first prize in a competition in 2008. It’s located at the busy corner of Edvard Thomsensvej, where its facades enclose very different types of urban spaces and courtyards.

The architectural idea is that the building, with its light facades of a diffuse character, is well suited to the varied context it’s situated in with different kinds of developments and urban spaces surrounding it. A main idea is that the building in its entirety should not by itself signal ‘car park’, but that the signage on street level alone communicates the identity of the building to motorists.

Contact
Ib Laursen
+ 45 2720 0560
il@plh.dk

The facades are designed in white translucent materials with “greening” towards the courtyard and residential block to convey the desired expression, and to help bring the large building in scale with the people living in the neighbourhood or just passing by.